Zwartsluis

Zwartsluis is een prachtig dorp dat ingeklemd ligt tussen twee bekende natuurgebieden: Nationaal Park ‘Weerribben-Wieden’ en het natuurgebied ‘De Olde Maten’. De skyline van Zwartsluis wordt gevormd door de rivier het Zwarte Water en haar twee kerktorens. Wie de tijd neemt om het dorp te bezoeken komt voor aangename verrassingen te staan.

Zwartsluis is een recreatieplaats bij uitstek en staat in het teken van watersport. Geen wonder want de voormalig ‘Fortresse Swartsluys’ ligt aan het Meppelerdiep en het Zwarte Water én heeft een rechtstreekse verbinding naar het Overijsselse en Friese merengebied, evenals het IJsselmeer. ‘Swarte Sluys’ werd dan ook voor het eerst genoemd als ‘de poort naar het Zwarte Water’ en hedendaags wordt het nog vaak de poort naar het Noorden genoemd. Een echt eldorado voor pleziervaarders, zeilers, surfers, zwemmers, kanoërs en vissers. Zwartsluis is de thuishaven voor 1200 jachten. In de wintermaanden overwintert de ‘Bruine Vloot’ in de haven van Zwartsluis.

Sluuspoort is hét centrum van Zwartsluis waar het bruist van activiteiten en heeft veel te bieden: o.a. arrangementen voor een dagje uit, Tourist Info Punt en het Schoonewelle Museum voor Natuur en Ambacht. Naast de Hervormde Kerk is nog het voormalig armenhuis te vinden en naast de oude begraafplaats ligt de Zintuigentuin. 

Meer informatie over Kampen? Kijk ook op Stad Kampen.