Over de IJsseldelta

Historische steden, eeuwenoude waterwegen en unieke polders, dat is wat de IJsseldelta te bieden heeft. De IJsseldelta ligt aan de monding van de IJssel. Het bijzondere gebied wordt omringd door de drie Hanzesteden Zwolle, Kampen en Hasselt, tapijtstad Genemuiden en watersportparadijs Zwartsluis. In het midden van de IJsseldelta ligt Nationaal Landschap IJsseldelta met daarin één van de oudste polders van Nederland.

Het pleziervaargebied van ons land
Het water staat centraal in de IJsseldelta en dat is nooit anders geweest. De IJsseldelta telt, naast het Zwarte Water, Zwarte Meer, Ketelmeer en de IJssel, ontelbaar veel weteringen, uiterwaarden en slootjes. Een paradijs voor de watersporter dus. Op het water kun je genieten van rust, ruimte, natuur én eeuwenoude havensteden. Een unieke combinatie in ons land. Tegen de tijd dat het donker wordt leg je aan in één van de vele havens en geniet je van een wijntje in Hasselt, een culinaire verrassing in Zwolle of overnachting in Kampen.

Eén gebied, drie dynamische Hanzesteden
Vanaf de twaalfde eeuw ontstond in Duitsland het Hanzeverbond. Doel van het Hanzeverbond was het beschermen en uitbreiden van de handel in producten als zout, granen, vis, hout, wijn, bier en dierenhuiden. In de IJsseldelta vind je maar liefst drie Hanzesteden. De (culturele) rijkdom die het Hanzeverbond met zich meebracht is hier nog goed zichtbaar en de dynamiek is vandaag de dag nog goed voelbaar.De steden vertellen verhalen over arbeid, handel en lange zeereizen. De imposante historische gebouwen, havens en verdedigingswerken maken de Hanzesteden tot prachtige ‘levende’ openlucht musea, die tot de verbeelding spreken.

Fietsend en wandelend door het Nationaal Landschap
De IJsseldelta omsluit één van 20 Nationale Landschappen die ons land telt. Nationaal Landschap IJsseldelta bestaat onder andere uit één van de oudste polders van ons land: de polder Mastenbroek. Het unieke landschap onderscheidt zich door de grote mate van openheid, de oudste rationele, geometrische verkaveling en het reliëf in het landschap in de vorm van huisterpen en kreekruggen. Het gebied leent zich uitstekend om in te fietsen en te wandelen. Bekijk vanaf de oude zeedijken de polders en geniet van de bijzondere flora en fauna die de IJsseldelta rijk is.

Nederland in het klein
De regio IJsseldelta is niet onder één noemer te vangen vanwege het gevarieerde karakter van het gebied. De rijke historie, de karakteristieke (Hanze)steden en dorpen, het cultuurhistorische landschap en de vele monumenten en kerken die de IJsseldelta bezit, zijn unieke historische kernkwaliteiten. Hiernaast bevat de IJsseldelta bijzondere natuurwaarden die zich kenmerken door de grote openheid en het rustieke karakter.

Waar je voorkeur ook naar uitgaat, de IJsseldelta heeft het mooiste dat ons land te bieden heeft. Fiets en wandel door het uitgestrekte landschap, vaar over de mooiste rivieren, bewonder en beleef de historische binnensteden, proef de heerlijke streekproducten, ontdek de vele verhalen die het gebied te vertellen heeft en vertel ze door.

Kortom, ontdek onze IJsseldelta; Nederland in het klein!

Meer informatie over de IJsseldelta
Voor meer informatie over de IJsseldelta kunnen ook de boeken ‘Buurtschap IJsselzone de voortuin van Zwolle’ en ‘IJsseldelta Nationaal Landschap in beeld’ van Jan Gulikers en Ad van Halem geraadpleegd worden. In deze boeken wordt in tekst en beeld geïllustreerd hoe het landschap zich heeft gevormd en zich nu nog steeds ontwikkeld.

Buurtschap IJsselzone de voortuin van Zwolle
In dit boek komt de karakteristiek van de oude buurtschappen Spoolde, Schelle en Oldeneel naar voren en wordt er in gegaan op de geschiedenis van de Spoolderberg, landgoed de Schellerberg, het Engelse Werk, het Katerveer en de Willemsvaart. Ruime aandacht wordt ook besteed aan de nieuwe natuurgebieden en de toekomstige projecten in het kader van ‘Ruimte voor de Rivier’. Organisaties als Vitens, Waterschap Groot Salland, Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel geven hun visie op de toekomstige ontwikkelingen in dit aantrekkelijke buitengebied aan de rand van de stad. De tekst wordt geïllustreerd met vele fraaie foto’s. Kortom een boek over heden, verleden en toekomst van de Buurtschap IJsselzone, het fraaie cultuurlandschap tussen de stad Zwolle en de IJssel. Het boek is verkrijgbaar bij de Zwolse boekhandel Waanders voor € 14, 95.

IJsseldelta Nationaal Landschap in beeld
In deze publicatie nemen auteur en fotograaf, Jan Gulikers en Ad van Halem, de lezer mee op een ontdekkingstocht langs de randen en door het hart van de delta. Schitterende kleurenfoto’s, vanaf het water, vanuit de lucht en vanaf het land, laten zien wat de IJsseldelta te bieden heeft en hoe de bewoners zich gedurende vele eeuwen tegen het water hebben beschermd en het landschap hebben omgevormd tot het cultuurlandschap zoals we dat nu aantreffen. De makers van het boek voerden met vele betrokkenen gesprekken over kansen en bedreigingen, mogelijkheden en beperkingen van het Nationaal Landschap IJsseldelta. Het boek is verkrijgbaar bij de Zwolse boekhandel Waanders voor €29,50.