Tentoonstelling Zwolle en de IJssel

Deze tentoonstelling vertelt over de relatie van Zwolle met de IJssel. Hoewel voor de handel juist het Zwarte Water en de Vecht via de Nieuwe Vecht belangrijk waren, was de IJssel altijd een belangrijk en aantrekkend element in de omgeving van Zwolle. Dat levert een bijzonder verhaal op.

Deze tentoonstelling vertelt over de relatie van Zwolle met de IJssel. Hoewel voor de handel juist het Zwarte Water en de Vecht via de Nieuwe Vecht belangrijk waren, was de IJssel altijd een belangrijk en aantrekkend element in de omgeving van Zwolle. Dat levert een bijzonder verhaal op. Objecten uit de collectie van het museum nemen je mee op een reis door het verleden waarin rivieren niet alleen voor verbinding, maar ook voor scheiding zorgden. Het Katerveer, de Willemsvaart en het Nieuwe Werk komen aan bod. Daarbij was de IJssel ook een inspiratiebron voor kunstenaars, wat te zien is aan de fraaie IJsselgezichten.

Rond de tentoonstelling is er de hele zomer lang een programma aan activiteiten. Kinderen en families kunnen in het museum terecht voor een unieke belevingstour door het verleden. Door middel van verschillende doe- en denkopdrachten krijgen de jonge deelnemers en hun (groot)ouders antwoord op de vraag hoe men leefden in de steden langs de IJssel ten tijde van de Hanze. Verschillende thema’s komen daarbij aan bod waaronder voedsel, kleding, het leven in de stad, het Hanzeverbond en natuurlijk het belang en ook de gevaren van het water in die tijd.

 

Wanneer

21 mei - 24 sep 2017

 

Locatie

Stedelijk Museum Zwolle, 

Melkmarkt 41, 8011 ML Zwolle

 

Kijk voor meer informatie op de website