Hasselt

Hasselt is een kleine stad met een rijke geschiedenis. Het beschermde stadscentrum kent veel kleine doorkijkjes en straatjes die een bezoek aan Hasselt tot een genot maken. Ook een bezoek aan de kalkovens net buiten Hasselt maakt dit een leuke bestemming voor een dagje uit in de IJsseldelta.

Hasselt is een oude Hanze- en vestingstad en voormalig lid van het machtige Middeleeuwse Hanzeverbond van handelssteden langs de IJssel. Sporen van de welvaart die de Hanze met zich meebracht, vinden we nog steeds terug. Hasselt kent een beschermd stadsgezicht en meer dan 70 monumenten in het historisch centrum, gelegen aan het Zwarte Water. De rijke cultuur, bijzondere natuur en vele water maken Hasselt aantrekkelijk om te wonen, werken en recreëren. 

In de directe omgeving van Hasselt is het mogelijk om volop te genieten van de natuurgebieden langs de oevers van het Zwarte Water en de Vecht. Eind april en begin mei bloeien hier de zeldzame Kievitsbloemen. Staatsbosbeheer organiseert dan vaarexcursies naar de Kievitsbloemvelden. Bij de Tourist Info zijn tevens diverse fietsroutes te koop die je langs de mooiste plekjes in de omgeving leiden.

Hoe je je ook naar Hasselt begeeft, reeds op kilometers afstand zie je de imposante toren van de Grote- of St. Stephanuskerk. Een laatgotisch driebeukige hallenkerk, die gereed gekomen is in 1497. In de zomermaanden staat de deur vaak open en wordt het fraaie Rudolf Knol orgel bespeeld. Het is niet de enige blikvanger in de oude Hanzestad. De rijke historie heeft duidelijk zijn sporen achtergelaten. Het beschermd stadscentrum is eigenlijk een groot prachtig geconserveerd monument. Sfeervolle grachtenpanden en historische geveltjes. Redenen genoeg om Hasselt eens te ontdekken.

Voor uitgebreide informatie en activiteiten in Hanzestad Hasselt, kijk ook op www.hanzestadhasselt.nl