Genemuiden

Heb jij ook tapijt in je huis liggen? Zeer grote kans dat dit tapijt uit Genemuiden komt, want dit is de tapijtstad bij uitstek! Zelfs Madonna heeft tapijt uit deze waterstad in haar huis liggen. Bij een bezoek aan Genemuiden mag een kijkje in het Tapijtmuseum dan ook niet ontbreken.

Genemuiden ligt aan de monding van 'de Gene', nu het Zwarte Water. Een stadje dat opvalt door zijn gemoedelijke bedrijvigheid. 

De stad kijkt terug op een bewogen geschiedenis, maar heeft zich moedig staande gehouden in de woelingen van de tijd. Het is de nijvere nuchterheid van de Genemuidenaren die dit plaatsje zo bijzonder maakt. In 1275 kreeg Genemuiden stadsrechten. De helft van de stad ging helaas in 1868 in vlammen op doordat de vele hooibergen, die boeren aan de Achterweg inrichten, leidden tot hooibroei.

Genemuiden is bekend als plaats waar lang riet en biezen werden verwerkt. Toen de biezen matten uit de mode raakten, speelde de plaatselijke industrie rap in op de trend van vaste vloerbedekking. 60% van alle Nederlandse tapijten komen dan ook uit Genemuiden! De ontwikkeling en geschiedenis van het tapijt is tegenwoordig te bewonderen in 'Het Tapijtmuseum'. Je kunt Genemuiden ook rustig bekijken aan de hand van een beschreven wandeling: 'Het Buuz'npad'. Dit is een cultuurhistorische wandeling, die verkrijgbaar is bij Het Tapijtmuseum. Verder is de watersport er van toenemend belang.