De Lichtmis

De Lichtmis is een buurtschap gelegen aan de A28 in Overijssel. Na een gemeentelijke herindeling in 2001 is het deel ten zuiden van de N377 bij de gemeente Zwolle ondergebracht, het deel ten noorden ervan bij Rouveen (gemeente Staphorst).

De buurtschap bevindt zich op het kruispunt van de snelweg A28 van Zwolle naar Meppel en de provinciale weg N377 van Hasselt naar Nieuwleusen. Bij De Lichtmis lag ook de aansluiting van het Lichtmiskanaal, dat van de Vecht bij Zwolle kwam, en de Dedemsvaart. Het Lichtmiskanaal is later gedempt en de A28 is eroverheen aangelegd.

Wegrestaurant de Lichtmis
Het is nu ruim 100 jaar geleden dat dhr. J. Ennik kopjes koffie begon te verkopen in zijn kruidenierswinkeltje, dat gelegen was aan de Dedemsvaart. De meeste daarvan verkocht hij aan de scheepsjagers, die met behulp van paarden de schepen door de vaart trokken. Ook waren er stallen waar de paarden verzorgd konden worden. In diezelfde tijd dreef men vanuit Rouveen en Staphorst naar de Lichtmis. Daar konden ze op de tram naar de veemarkt in Zwolle. Op een dag gaf baron Van Dedem, de man achter de dedemsvaart, aan dat het tijd werd dat Ennik maar eens een borrel ging verkopen. Daarna duurde het niet lang meer voordat de kruidenierswinkel volledig werd getransformeerd naar een café. Na enkele jaren droeg Ennik zijn café over aan zijn dochter en haar man Piet Huisman. Ook runden zij samen het cafeetje en de kruidenierszaak.

Henk Huisman, de zoon van Piet, nam het bedrijf na jaren over van zijn ouders samen met dina, zijn vrouw, door de drukte van de toenmalige rijksstraatweg werd de autoweg A-28 aangelegd, deze maatregel zorgde ervoor dat de voorkant van het bedrijf ineens de achterkant werd en er een snelweg kwam die door velen wel de poort van het noorden word genoemd. In 1975 namen Bertus en Hennie Huisman de Lichtmis over van Henk en Dina, na enkele jaren heel hard werken met weinig middelen kwam er in 1980 een grote verbouwing, en werd “Cafe Huisman” omgedoopt in Wegrestaurant de Lichtmis, een pleisterplaats voor al het verkeer maar werd er nadrukkelijk gelet op de wensen van het vrachtverkeer, wat heden ten dage nog steeds terug te vinden is in de enorme verlichte parkeerplaats, gratis douches en een Q8 tankstation. (www.delichtmis.nl)