Handwerkcafé in Sluuspoort

06 oktober 2015 - Sluuspoort, Handelskade 25, Zwartsluis

Wie van handwerken houdt en het leuk vindt om die hobby samen met anderen te beoefenen, kan elke dinsdagochtend terecht in het Handwerkcafé in Zwartsluis.

Het idee voor het starten van een Handwerkcafé komt uit de (breinaalden)koker van Sjoerdje Bruintjes en Ivonne Heida. Zij zochten elkaar al enige tijd op dinsdagmiddag op om samen bezig te zijn met het breien van, voornamelijk, popjes en knuffels. “ We kwamen met elkaar in contact, omdat we dezelfde hobby hebben”, vertellen beide dames enthousiast. “Het is gewoon leuk om met meer mensen aan de slag te zijn. Je leert van elkaar, doet ideeën op en het is vooral ook veel gezelliger”. Als voorbeeld van wat ze voor ogen hadden, noemen Sjoerdje en Ivonne de handwerkwinkels in steden. “Daar heb je vaak een grote tafel staan, waaraan mensen zitten die met elkaar handwerken of ervaringen uitwisselen. Dat leek ons ook erg leuk.”

Het idee was goed, maar nu de praktische toepassing nog. Beide dames: “Je kunt het natuurlijk thuis organiseren, maar daar kun je meestal niet zoveel mensen herbergen”. Door om zich heen te informeren, kwamen ze al snel bij Sluuspoort terecht. “We kregen alle medewerking en dus zijn we van start gegaan”.

Gezelligheid is het hoofddoel van het Handwerkcafé. Sociaal contact. Maar ook het tikken van de (brei)pennen kan voldoende zijn. Het is de bedoeling dat iedereen zelf de handwerkspullen meeneemt en de, misschien wel dagelijkse, bezigheid voor een paar uurtjes verplaatst naar Sluuspoort. “Iedereen kan aanschuiven”, benadrukken Sjoerdje en Ivonne. “Of je nu borduurt, breit of haakt, het maakt niet uit. Handwerken is tegenwoordig weer in en wordt door veel dames opgepakt. Hele projecten zijn er te volgen via internet”. Zelf werken de initiatiefnemers veel met rondbreinaalden. “Daar kan lang iedereen nog niet mee werken. Dan is het bijvoorbeeld leuk om ook dat aan elkaar te leren in het Handwerkcafé.”.

Het Handwerkcafé wordt elke dinsdag gehouden van 10.00 tot 12.00 uur. Iedereen is welkom om aan te schuiven. Deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage voor betaling van het huren van de ruimte wordt op prijs gesteld.