Bruggenhoek

In de buurtschap Bruggenhoek, onderdeel van de wijk Berkum, liggen de grote Zwolse begraafplaatsen Kranenburg en Bergklooster. De buurtschap wordt omsloten door de Haersterveerweg in het noordwesten, de A28 en de Kranenburgweg is het zuidoosten en de Vecht in het noordoosten. Bruggenhoek was oorspronkelijk een agrarisch gebied.

De bebouwing in de Bruggenhoek behoorde tot de allereerste nieuwbouw na de tweede wereldoorlog in de gemeente Zwollerkerspel. De zogenaamde Oostenrijkse houten huizen aan de Bergkloosterweg zijn in deze tijd gebouwd. Het waren geprefabriceerde woningen die in onderdelen per spoor uit Oostenrijk werden aangevoerd en in enkele dagen door lokale aannemers in elkaar werden gezet.

Op het voormalige landgoed Kranenburg werd door architect Louis Copijn in de jaren dertig van de vorige eeuw een begraafplaats annex wandelpark in Engelse landschapsstijl ontworpen. Veel gebogen lanen, een grote diversiteit aan bomen en struiken,  hoogteverschillen en een grote vijver maken de begraafplaats tot een aantrekkelijk geheel. De oorspronkelijke havezate op het landgoed is in 1844 gesloopt, maar de dubbele oprijlaan met oude zomereiken en de oude toegangspoort zijn intact gebleven.

Op de plek waar eens het klooster Agnietenberg stond ligt nu de begraafplaats Bergklooster. Het klooster heeft zijn faam te danken aan Thomas a Kempis en aan zijn beroemde werk ‘Over de navolging van Christus’ schreef. Op de plek van het klooster is een gedenksteen geplaatst. Op de begraafplaats zijn nog enkele overblijfselen van het klooster te vinden, die onder meer zijn hergebruikt als grafsteen. De begraafplaats is aan het einde van de negentiende eeuw aangelegd, maar al vanaf 1399 werden op deze plek mensen begraven.